آشفتگی ریاضی چیست و چگونه بر آن پیروز شویم

  • من و ریاضی
  • mate-date 1403/12/19
  • mate-date 03
  • mate-date 5 Min
آشفتگی ریاضی چیست

آشفتگی ریاضی چیست و چگونه بر آن پیروز شویم

آشفتگی ریاضی ، ترس و اضطرابی است که افراد هنگام مواجهه با مسائل ریاضی تجربه می کنند. این وضعیت در بین دانش آموزان و بزرگسالان به طور یکسان رایج است و می تواند به طور قابل توجهی بر اعتماد به نفس و عملکرد آنها تأثیر بگذارد. علل اضطراب ریاضی می تواند شامل تجربیات منفی گذشته، فشار دیگران و عدم درک باشد. دانش‌آموزانی که با آشفتگی ریاضی دست و پنجه نرم می‌کنند، می‌توانند نکاتی مانند تمرین منظم (حتی در دوره‌های کوتاه)، تقسیم مسائل به بخش‌های کوچک‌تر، برخورد با مسائل با نگرش مثبت، و کمک گرفتن از آموزگاران یا مدرسان را دنبال کنند. علاوه بر این، پرداختن به دلایل اصلی اضطراب ریاضی از طریق درمان یا مشاوره می تواند مفید باشد. با تمرین و حمایت مداوم، افراد می توانند بر اضطراب ریاضی غلبه کنند و مهارت های ریاضی و اعتماد به نفس خود را بهبود بخشند.

 

اصطلاح "اضطراب ریاضی" نگرانی یا ترس در مورد انجام محاسبات ریاضی را توصیف می کند. یک فرد مبتلا به اضطراب ریاضی ممکن است از فکر کار با اعداد وحشت زده شود و فکر کردن را سخت تر کند.

محققان بر این باورند که در افراد مبتلا به اضطراب ریاضی، ترس از انجام ریاضی بر حافظه فعال (کاری) غلبه می کند. این بخشی از مغز است که مقدار کمی از اطلاعات مورد نیاز شخص را در حین انجام یک کار در خود نگه می دارد.

هنگامی که یک فرد نمی تواند از حافظه فعال خود همانطور که می تواند استفاده کند، انجام محاسبات در ذهن او دشوار می شود. این ممکن است منجر به این تصور غلط شود که آنها در ریاضی بد هستند و اضطراب آنها را تقویت می کند. با این حال، راه هایی برای درمان آن وجود دارد.

به خواندن ادامه دهید تا درباره اضطراب ریاضی، از جمله علائم، علل و درمان بیشتر بدانید.

اضطراب ریاضی چیست؟

اضطراب ریاضی ، نگرانی یا ترس در مورد حل مسائل ریاضی است. این یک وضعیت پزشکی مشخص نیست، بلکه راهی برای توصیف اضطرابی است که در یک موقعیت خاص رخ می دهد.
 
یک فرد مبتلا به اضطراب ریاضی ممکن است هر زمان که مجبور به استفاده از مهارت های ریاضی باشد، از کلاس های مدرسه گرفته تا محاسبه صورت حساب رستوران، احساس اضطراب کند. برای برخی، ممکن است تنها زمانی آشکار شود که نتوانند از ماشین حساب استفاده کنند یا چیزهایی را یادداشت کنند. برای دیگران، ممکن است حتی زمانی که به این ابزارها دسترسی دارند، ظاهر شود.
 
اضطراب ریاضی بسیار رایج است. طبق یک بررسی در سال 2018، تقریباً 93٪ از بزرگسالان  در ایالات متحده می گویند که درجاتی از اضطراب ریاضی را تجربه کرده اند. علاوه بر این، تخمین زده می شود که 17 درصد از ساکنان ایالات متحده به شکل شدید به این بیماری مبتلا هستند.
 

علائم اضطراب ریاضی

بسیاری از علائم اضطراب ریاضی مانند سایر انواع اضطراب است. که آنها عبارتند از:
  • نگرانی یا وحشت
  • عضلات منقبض
  • افزایش ضربان قلب
  • کف دست های عرق کرده
  • سبکی سر
اضطراب همچنین می تواند تفکر را دشوار کند، به این معنی که اگر فردی که دارای اضطراب ریاضی است مجبور به حل معادله باشد، ممکن است آن را دشوارتر ببیند. محققان فکر می کنند که این ممکن است به دلیل تأثیرات اضطراب بر حافظه فعال باشد.
 
حافظه فعال سیستمی در مغز است که به افراد این امکان را می‌دهد تا چندین اطلاعات را به طور همزمان در ذهن خود نگه دارند. به عنوان مثال، در حین انجام ریاضی، ممکن است لازم باشد که شخص چندین عدد و مراحل حل مسئله را همزمان به خاطر بسپارد.
 
ممکن است اضطراب حافظه فعال یک فرد را مصرف کند و منجر به احساس "خالی شدن" ذهن شود، زیرا آنها در به خاطر سپردن تمام اطلاعات مورد نیاز خود مشکل دارند.
 

سایر علائم اضطراب ریاضی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • اعتماد به نفس پایین: افراد مبتلا به اضطراب ریاضی معمولاً معتقدند که در ریاضی بد هستند، بنابراین از آن لذت نمی برند.
  • اجتناب: افراد مبتلا به این نوع اضطراب ممکن است از موقعیت هایی که نیاز به مهارت های ریاضی دارند اجتناب کنند. این به این معنی است که آنها شانس کمتری برای تمرین مهارت های خود دارند و عدم اعتماد به نفس آنها را تقویت می کند.
  • نمرات پایین: کودکان و نوجوانان مبتلا به اضطراب ریاضی ممکن است در کلاس هایی در مدرسه که به ریاضی نیاز دارند با مشکل مواجه شوند. این می تواند شامل خود ریاضیات و همچنین علوم یا موضوعات مرتبط با فناوری باشد.

علاوه بر این، بزرگسالان مبتلا به اضطراب ریاضی کمتر به علاقه یا موفقیت در مشاغل مرتبط با ریاضیات علاقه دارند. اینها شامل رشته های علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات است.

علل اضطراب ریاضی

دلایل بالقوه زیادی برای اضطراب ریاضی وجود دارد. عوامل زیر همگی می توانند نقش داشته باشند.
 

تجربیات منفی کلاس درس

تحقیقات 2021 Trusted Source توضیح می دهد که تجربیات منفی در کلاس درس و خانه ممکن است به اضطراب ریاضی کمک کند.
 
برای مثال، اگر دانش‌آموزی معلم ریاضی ترسناکی داشته باشد، ممکن است از کلاس ریاضی بترسد. معلمانی که ریاضی را سخت به تصویر می کشند یا به دانش آموزان این تصور را می دهند که به طور طبیعی در آن بد هستند، ممکن است باعث نگرانی شوند.
 
به همین ترتیب، اشتباه کردن در مقابل همسالان می تواند منجر به خجالت یا احساس حقارت شود. کودکان همچنین ممکن است اضطراب ریاضی را از والدین یا مراقبان خود بیاموزند.
 

عملکرد ریاضی

یک بررسی در سال 2019 ، 49 مطالعه را برای ارزیابی رابطه بین عملکرد ریاضی و اضطراب ریاضی بررسی کرد. این یک رابطه قوی بین عملکرد پایین ریاضی و اضطراب پیدا کرد.
 
ممکن است افرادی که احساس می‌کنند در ریاضیات خوب عمل نمی‌کنند، شروع به درونی کردن این ایده کنند که به طور طبیعی در آن بد هستند، که باعث نگرانی می‌شود.
 
اگر کودکی دارای والدین یا مراقبانی باشد که دارای اضطراب ریاضی هستند، ممکن است به اندازه سایر کودکان در انجام تکالیف یا مطالعه از آنها حمایت نشود.
 

 تبعیض و تعصب

اضطراب ریاضی در دختران شایع تر از پسران است. محققان معتقدند که این به دلیل کلیشه هایی است که در مورد توانایی ریاضی وجود دارد.
برخی افراد معتقدند پسرها به طور طبیعی در این موضوع بهتر از دختران هستند. این می تواند یک باور آگاهانه باشد که تربیت یا آموزش آنها را راهنمایی می کند یا یک باور ناخودآگاه که یک فرد از خود بی خبر است.
هر یک از انواع سوگیری می تواند بر رفتار تأثیر بگذارد. ممکن است به این معنی باشد که دختران در ریاضیات کمتر حمایت یا تشویق می‌شوند یا تصور منفی از آن دارند.
 

اختلال یادگیری ریاضی ( Dyscalculia )

اختلال یادگیری ریاضی یک ناتوانی یادگیری است که باعث ایجاد مشکل قابل توجه و مداوم در درک اعداد می شود. این وضعیتی است که بر نحوه تفکر و یادگیری افراد در طول زندگی تأثیر می گذارد.

برخی از علائمی که ممکن است یک فرد دچار اختلال یادگیری ریاضی باشد عبارتند از:

  • معکوس شمارش
  • به خاطر سپردن پاسخ معادلات ساده، مانند 10 = 2 * 5
  • درک نمادهای ریاضی مانند "x" و "+"
  • شناسایی مراحل حل مسائل ریاضی
  • درک اطلاعات روی نمودارها یا نمودارها

اگرچه اختلال یادگیری می تواند باعث اضطراب ریاضی شود، اما این دو متمایز هستند. همه افراد مبتلا به اضطراب ریاضی دچار اختلال حساب نمی شوند، حتی اگر فرد مبتلا به اضطراب ریاضی در انجام آن مشکل داشته باشد.

تشخیص بدهید

از آنجایی که اضطراب ریاضی می تواند بر یادگیری تأثیر منفی بگذارد و بر حرفه فرد تأثیر بگذارد، شناسایی آن در اسرع وقت مفید است.

با این حال، فهرستی از منبع قابل اعتماد در راهنمای تشخیصی و آماری اختلالات روانی، ویرایش پنجم، ویرایش متن (DSM-5-TR) به عنوان یک وضعیت جداگانه ندارد. بنابراین، افرادی که فقط در موقعیت‌های مرتبط با ریاضیات اضطراب را تجربه می‌کنند، ممکن است معیارهای هیچ اختلال اضطرابی خاصی را نداشته باشند.

در عوض، پزشک ممکن است بررسی کند که آیا یک فرد معیارهای اختلال اضطراب فراگیر یا اختلال اضطراب اجتماعی را دارد یا خیر. از طرف دیگر، ممکن است افراد بخواهند بدون رفتن به این مسیر به دنبال پشتیبانی باشند.

برای کمک گرفتن از اضطراب ریاضی، فرد نیازی به تشخیص رسمی سلامت روان ندارد. یک پزشک ممکن است بتواند درمانگران یا روانشناسان کودک را توصیه کند که می توانند درمان را ارائه دهند. آنها همچنین می توانند گزینه های کم هزینه را در صورت عدم مقرون به صرفه بودن پیشنهاد دهند.

اگر فردی ممکن است اختلال یادگیری ریاضی داشته باشد، پزشک ممکن است او را برای ارزیابی ارجاع دهد.

درمان اضطراب ریاضی

درمان اضطراب ریاضی ممکن است شامل ترکیبی از درمان و حمایت معلمان و اعضای خانواده باشد.

راهبردهایی که پزشک یا متخصص سلامت روان ممکن است پیشنهاد کند عبارتند از:

  • درمان شناختی رفتاری (CBT)، که به فرد می آموزد که چگونه افکاری که اضطراب آور است را با افکار متعادل تر جایگزین کند.
  • مواجهه درمانی، که شامل قرار دادن تدریجی فرد در معرض منبع ترس در مراحل قابل کنترل است
  • مدل سازی نگرش مثبت مراقبین و معلمان  نسبت به ریاضیات

چگونه اضطراب ریاضی را مدیریت کنیم

زمانیکه یک فرد درمان اضطراب را دریافت می کند، استفاده از استراتژی های مدیریتی برای مقابله با علائم مداوم می تواند کمک کند. این تکنیک ها می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تمرینات تنفس عمیق: این تمرینات به آرامش سیستم عصبی افراد در هنگام احساس اضطراب یا استرس کمک می کند. آنها می توانند یاد بگیرند که از آنها در کلاس های ریاضی یا امتحانات استفاده کنند.
  • نوشتن یا ژورنال نویسی: یک مقاله در سال 2017 بیان می کند که نوشتن در مورد استرس (expressive writing)قبل از آزمون می تواند عملکرد ریاضی را بهبود بخشد. در برخی تحقیقات، به نظر می رسد نوشتن افکار و احساسات باعث کاهش اضطراب می شود. این می‌تواند به این دلیل باشد که این نگرانی‌ها را بیرونی می‌سازد و حافظه کاری فرد را آزاد می‌کند تا بتواند روی کار تمرکز کند.
  • پشتیبانی اضافی: بسیاری از مدارس منبع معتبر از برنامه های آموزشی برای مدیریت اضطراب ریاضی استفاده می کنند. تمرکز اصلی این آموزش معمولاً کمک به توانایی ریاضی دانش آموز است. اگرچه آنها مستقیماً به نحوه تفکر یا احساس یک شخص در مورد ریاضی نمی پردازند، برخی ممکن است داشتن این حمایت اضافی را مفید بدانند.
  • تمرین صبر و شکیبایی: اجتناب از ریاضی ممکن است علائم را کاهش دهد، اما همچنین می تواند اضطراب ریاضی را تقویت کند. به جای پرهیز کامل از موضوع، ممکن است افراد تمرین آن را در محیطی آرام و کم فشار مفید بدانند. از طرف دیگر، آنها می توانند بازی ها یا برنامه های ریاضی را امتحان کنند.

خلاصه

اضطراب ریاضی یک تجربه منبع قابل اعتماد (Trusted Source experience) رایج  است. این باعث می شود که فرد در مورد حل مسائل ریاضی احساس نگرانی یا وحشت کند، که فکر کردن را سخت تر می کند. این منجر به چرخه ای از اعتماد به نفس پایین و اضطراب می شود که می تواند بر عملکرد مدرسه یا کار تأثیر بگذارد.

با این حال، بسیاری از درمان های اضطراب نیز ممکن است به طور کلی به اضطراب ریاضی کمک کنند. افراد همچنین می توانند از پزشک در مورد CBT یا مواجهه درمانی بپرسند. برای کودکان، تغییرات در کلاس درس یا در خانه نیز ممکن است مفید باشد.

مرینات تنفسی، نوشتن نگرانی‌ها و تمرین ریاضی در محیطی دلگرم‌کننده و کم فشار ممکن است به فرد کمک کند تا اضطراب خود را مدیریت کند.